dimecres, 6 de juliol del 2011

CAMINS DE SALUT. VOLUM 5: JARDÍ BOTÀNIC MARIMURTRA (BLANES, LA SELVA)

Per Núria Membrives, Gabriel Mercadal i Núria Torrelles

Descripció de l'itinerari
Es tracta de seguir el recorregut principal de la visita al Jardí Botànic Marimurtra, durant el qual ens aturem per observar la majoria de les plantes medicinals que apareixen a les col•leccions del jardí. Durant el recorregut es relacionen les col•leccions de plantes que observem amb els treballs de disseny paisatgístic, recerca, conservació i divulgació botànica que s'hi duen a terme.

Iniciem el recorregut al jardí subtropical on s'exhibeixen plantes suculentes de Mèxic i de les zones àrides d'Amèrica, la vegetació del Karoo i un espai dedicat a la vegetació de les zones baixes de les Illes Canàries. Les col•leccions més destacables són plantes suculentes dels gèneres Aloe, Aeonium i Euphorbia, així com diferents gèneres de cactàcies, agavàcies i bromeliàcies. Aquest primer jardí disposa també d'una pèrgola amb un bon nombre d'espècies espectaculars de procedència principalment tropical i temperada. És un ambient exuberant, atapeït de vida, on les floracions són especialment vistoses. Hi dominen les plantes enfiladisses de les famílies bignonàcies, acantàcies i apocinàcies, i espècies curioses com l'Aristolochia grandiflora, la falguera arborescent Dicksonia antarctica o l'Ephedra altissima.

Continuem pel jardí temperat on destaca el bambusari i els magnífics exemplars de diverses palmeres, moltes de les quals tenen més de 80 anys, com ara Butia capitata, Brahea armata, B. edulis, Washingtonia filifera, W. robusta, Phoenix canariensis, Livistona chinensis i Jubaea chilensis. També podem observar les espectaculars araucàries (Araucaria heterophylla, A. angustifolia i A. bidwillii), difícils de veure amb aquestes dimensions, i exemplars de coníferes com Cupressus macrocarpa.

Al jardí mediterrani veiem una àmplia representació dels diferents hàbitats de la vegetació de la conca mediterrània, conjuntament amb formacions de les altres zones amb clima mediterrani del món, com l'espinal de Xile, el chaparral de Califòrnia, el mallee d'Austràlia i el fynbos de Sud-àfrica. Totes aquestes col•leccions estan immerses en una arquitectura combinada amb les meravelloses vistes dels penya-segats de la Costa Brava.

Mots clau
Plantes medicinals, mapa de vegetació, itineraris ecoturístics, Jardí Botànic Marimurtra, Blanes, Costa Brava. 

Citació bibliogràfica
MEMBRIVES, N.; MERCADAL, G. & TORRELLES, N. 2011. Jardí botànic Marimurtra (Blanes, la Selva). Camins de Salut. Itineraris per conèixer les plantes medicinals de les comarques gironines. vol.5. Dipsalut. Girona. 95 pp. 


On podeu obtenir aquesta col·lecció
Al Jardí botànic Marimurtra de Blanes i a les principals llibreries de les demarcació de Girona i de Barcelona.