dimarts, 5 de juliol del 2011

CAMINS DE SALUT. VOLUM 4. L'ANTIC ESTANY DE SILS (PLANA DE LA SELVA)

Per  Gabriel Mercadal, Núria Torrelles i Núria Membrives  

Descripció de l'itinerari principal
Ruta circular per l'antic estany de Sils que ens permet visitar, d'una banda, comunitats vegetals típicament mediterrànies (boscos de fulles esclerofil•les, brolles i camps de conreu) i, per l'altra, comunitats palustres més pròpies d'ambients centreeuropeus (boscos inundables, herbassars humits, prats de dall i plantacions d'arbres de ribera). Aquest itinerari és ideal per a l'observació d'animals característics de llocs humits (aus, rèptils i amfibis) i la recol•lecció de plantes medicinals.

Iniciem el recorregut a l'estació de tren de Sils per dirigir-nos cap al nucli antic de la vila, situat damunt d'un turó granític. Resseguim el marge nord de la llacuna, on passegem enmig de conreus de secà i rouredes seques de roure martinenc amb pins pinyers fins arribar al bosc de can Tarrés. Tot seguit, entrem a les terres que antigament foren inundades per l'estany de Sils i podem observar diverses comunitats de llocs humits com ara prats de dall de terra baixa, herbassars de balcalló, canyissars i plantacions de polls híbrids i plàtans. Arribem fins a la sèquia de Sils, el canal que permet el desguàs de l'estany, entre polledes i herbassars humits on podem observar cavalls de la Camarga pasturant. Acabem el recorregut donant la volta a la nova llacuna permanent, equipada amb diversos aguaits, indrets ideals per a l'observació d'aus, i tornem cap a l'estació de Sils.

Mots clau
Plantes medicinals, mapa de vegetació, itineraris ecoturístics, antic estany de Sils, plana de la Selva.

Citació bibliogràfica
MERCADAL, G.; TORRELLES, N. & MEMBRIVES, N. 2011. L'antic estany de Sils (plana de la Selva). Camins de Salut. Itineraris per conèixer les plantes medicinals de les comarques gironines. vol.4. Dipsalut. Girona. 101 pp. 


On podeu obtenir aquesta col·lecció
Al Jardí botànic Marimurtra de Blanes i a les principals llibreries de la demarcació de Girona i de Barcelona.