diumenge, 23 de juny del 2013

ESTUDI GEOBOTÀNIC DELS PRATS DE SANT SEBASTIÀ (CALDES DE MALAVELLA)

Per Gabriel Mercadal



Resum


En aquest treball de recerca s’estudia la zona humida coneguda popularment com a prats de Sant Sebastià, Caldes de Malavella (comarca de la Selva). Aquesta àrea pradenca es localitza enmig de la plana selvatana, molt a prop de la urbanització Llac del Cigne. Es traca d’un espai natural amb un paisatge molt divers, constituït per prats de dall, boscos de ribera i de plana al·luvial, herbassars humits d’inundació temporal, conreus farratgers i fusters... Així doncs, és un espai equilibrat i ric amb diferents habitats, en el quals hi habiten diverses espècies animals típiques de zones humides. Tanmateix, el seus atractius principals són els prats dalladors de fromental i gaudínia (Gaudinio fragilis-Arrhenatheretum elatioris Br.-Bl. 1931), i la presència de les anomenades salenques, un cas únic a les comarques gironines, ja que es tracta de petits rodals de terra carregats de sals emparentats, molt possiblement, amb l’hidrotermalisme de la vila de Caldes. A Sant Sebastià hi podem trobar diversos tipus de substrats edàfics que permeten la presència d’espècies vegetals singulars per aquestes contrades.

A Catalunya, els prats de dall no són una comunitat escassa, malgrat que, amb el canvi de règim econòmic i cultural, vagin perdent superfície. Així, per exemple, als Pirineus són encara prou comuns i diversos, però a terra baixa, constitueixen una comunitat vegetal específica que es troba, avui en dia, en clara recessió. Tot i ser una comunitat molt diversa i associada a zones humides i a l’activitat rural des de segles ençà, no està catalogada, oficialment, com una comunitat en perill i, per tant, no disposa de cap protecció específica.

La memòria de recerca ha consistit en la realització de diferents estudis. Per una part s’ha efectuat una recerca florística que ha permès citar 7 nous tàxons per a la comarca de la Selva, així com 11 halòfits i 17 hidròfits. A més a més, s’ha elaborat una llista d’espècies en perill d’extinció dels prats de terra baixa. També s’ha realitzat una tipificació de la vegetació i unes anàlisis dels principals paràmetres edàfics fent especial atenció a les diverses subassociacions i variants de prats de dall i a les diferents formacions de les salenques. D’altra banda, s’ha elaborat la hipòtesi sobre l’origen i la dinàmica dels sòls salins de la zona d’estudi, segons la qual la sal arriba a la superfície per capil·laritat, a partir d’una falla situada sota l’àrea d’estudi. Finalment, s’han donat una sèrie de suggeriments per a la millora dels prats de Sant Sebastià i, per extensió, de tots els prats dalladors catalans i comunitats afins. Amb tot, s’aporta una memòria d’investigació que prepondera els prats de fromental i gaudínia, seguint, d’aquesta forma, la línia de recerca encetada recentment per la Unitat de Biologia Vegetal de la Universitat de Girona.

Mots clau
Prats de Sant Sebastià, Gaudinio-Arrhenatheretum, salenca, flora, vegetació, fitosociologia, edafologia, Selva.

Citació biliogràfica
MERCADAL, G. 2000. Estudi geobotànic dels prats de Sant Sebastià (Caldes de Malavella). Treball de recerca inèdit. Universitat de Girona.

On podeu consultar aquesta obra
Biblioteca de Ciències de la Universitat de Girona, Grup de Recerca de Flora i Vegetació de la Universitat de Girona i Arxiu Municipal de Caldes de Malavella.