dimarts, 5 de juliol del 2011

CAMINS DE SALUT. VOLUM 1: DE LA FARGA A LA COLLADA DE LA BALMETA (VALL DE CAMPRODON, PIRINEUS ORIENTALS)

Per Núria Torrelles, Núria Membrives i Gabriel Mercadal
 
Descripció de l’itinerari principal
Itinerari lineal des de la Farga fins al refugi forestal Jaume Ferrer, a la collada de la Balmeta, per la baga de Carboner. Es tracta d’un tram del petit recorregut (PR) de la Farga al Costabona. Aquesta ruta transcorre dins un paisatge de muntanya, amb boscos de pi negre, avetoses i prats subalpins. També podem fruir dels salts d’aigua i de les gorgues de la riera de Carboner, de les innombrables plantes amb flors de gran bellesa i d’un bon nombre de plantes medicinals.


El recorregut s’inicia vora la Farga, a tocar la riera de Carboner. Ens endinsem a la vall enmig de prats de dall montans, prats mesòfils, avellanoses i bedollars. Al primer tram, anem paral•lels al curs fluvial, saltant d’una riba a l’altra segons com ve el camí. Aquesta àrea és de gran bellesa i està densament recoberta d’un gran nombre de plantes espectaculars, moltes de les quals tenen un ús medicinal i/o gastronòmic. Al cap de mitja horeta, després d’haver vist salts d’aigua, gorgues i parets rocalloses, el camí s’enfila bosc endins. Caminem enmig de boscos de pi negre i avetoses. Al capdamunt apareixen els prats subalpins i, finalment, la collada de la Balmeta i el refugi forestal Jaume Ferrer, des d’on tenim unes magnífiques vistes del Gra de Fajol, el pic de Bastiments i el Costabona.


Mots clau
Plantes medicinals, mapa de vegetació, itineraris ecoturístics, Ripollès, Setcases, Pirineus Orientals.

Citació bibliogràfica
TORRELLES, N.; MEMBRIVES, N. & MERCADAL, G. 2011. De la Farga a la collada de la Balmeta. Camins de Salut. Itineraris per conèixer les plantes medicinals de les comarques gironines. vol.1. Dipsalut. Girona. 91 pp.

On podeu obtenir aquesta col·lecció
Al Jardí botànic Marimurtra de Blanes i a les principals llibreries de la demarcació de Girona i de Barcelona.