dimarts, 5 de juliol del 2011

CAMINS DE SALUT. VOLUM 2: DE LA FONT DEL FERRO AL CASTELL DE SANT MIQUEL (GAVARRES NORD-OCCIDENTALS)

Per  Gabriel Mercadal, Núria Torrelles i Núria Membrives

Descripció de l'itinerari principal
Clàssica excursió matinal dels gironins que ens permet observar diversos hàbitats naturals típics de les Gavarres nord-occidentals, veure alguns fòssils marins en plena muntanya i recollir plantes medicinals d'ambients mediterranis.

Iniciem el recorregut a l’aparcament de la font del Ferro de la vall de Sant Daniel. Comencem a caminar vora la riera de Sant Miquel i enmig dels camps de cereals de la vall que s'estenen damunt dels sediments aportats per les rieres que davallen del massís. Un cop passat el pont de la riera de Sant Miquel, ens enfilem cap al massís muntanyós seguint una pista forestal i tresquem per un terreny eixut constituït per esquists i pissarres (llécol) i poblat per brolles, pinedes de pi pinyer, suredes i alzinars litorals. Vora el capdamunt, arribem a les roques calcàries en les quals s'assenta el puig i el castell de Sant Miquel. Al peu del castell trobem diversos prats mediterranis (llistonars i fenassars) ideals per descansar o recollir plantes remeieres. Des del mirador de l'antiga torre de telegrafia òptica del conjunt arqueològic, hi ha una vista espectacular de 360º de les rodalies d'aquest sector de les Gavarres: la plana de la Selva, la de l'Empordà, el Pirineu, el Montseny, el Montgrí, els Àngels, el mar... Un cop efectuada l'ascensió descendim per un corriol que travessa un alzinar litoral magnífic i atapeït per tornar a enganxar-nos a la pista forestal que hem utilitzat per pujar.

Mots clau
Plantes medicinals, mapa de vegetació, itineraris ecoturístics, Castell de Sant Miquel, Gavarres.

Bibliografia
MERCADAL, G.; TORRELLES, N. & MEMBRIVES, N. 2011. De la font del Ferro al castell de Sant Miquel (Gavarres nord-occidentals). Camins de Salut. Itineraris per conèixer les plantes medicinals de les comarques gironines. vol.2. Dipsalut. Girona. 103 pp. 

On podeu obtenir aquesta col·lecció
Al Jardí botànic Marimurtra de Blanes i a les principals llibreries de la demarcació de Girona i de Barcelona.